چهارم دبستان بخش پذيري يكي از مباحث شيرين رياضي پايه چهارم است.باد گيري اين درس دراستمرار رياضي پايه هاي بالاتر بسيارمهم است.بخشپذیری یک رابطه رياضي میان دو عدد درست است. همه ی اعداد بر يک بخش پذير هستند. قانون تقسيم بر ۲: عددي بر ۲بخش پذير است که رقم يکانش بر۲ بخش پذير باشد ويا يكان ان زوج باشد. باقي مانده تقسيم هرعدد بر ۲ صفراست. مثال- همه ی اعداد زوج بر ۲بخش پذیر هستند. قانون تقسيم بر ۳: عددي بر ۳ بخش پذير است که مجموع ارقامش بر۳بخش پذير باشد. مثلجمع ارقام۷و۸كه عدد۱۵مي شود ( می توانم مجددا ارقام ۱۵ رانیزباهم جمع نمود)که می شود۶ (البته این راه برای زمانی که جواب جمع عددی بزرگ شود).پس عدد ۱۵و۶ بر۳ بخش پذير است. وباقي مانده ی تقسيم هرعددبر ۳ ،صفر است...... ![]()
معلم به خط فاصله می گفت: خط تیره.... او می دانست فاصله ها چه بر سر ما خواهد آورد!!
باتوجه به اين كه معمو لا خطاي رايج بين دانش آموزان در شناخت اين نماد و جابه جا نوشتن اعداد ،باكشيدن شكل ،به دانش آموزان يادآوري مي كنيم كه قسمت بزرگتر جايگاه عدد بيشتر(بزرگتر) وقسمت كوچكتر جايگاه عدد كمتر{كوچكتر}است.
منظومه به مجموعه ای از اجرام سنگین و سیاراتی گفته میشود که همگی به دور یک ستاره در حال گردشند. ما با منظومه شمسی به خوبی آشناییم. منظومه ای مشتمل از زمین و هفت سیاره اصلی و خورشید. علاوه بر سیارات اجرام کوچک فراوانی در منظومه شمسی گرد خورشید در حرکتند از جمله کوتوله ها، سنگ های آسمانی و ستاره های دنباله دارو همینطور ابرهای نازکی از گازها و غبار که به آنها ابرهای میان سیاره گفته می شود. بیش تر از 100 قمر طبیعی نیز در این منظومه در چرخشند.
بخش اول ساختمان بدن موجودات زنده
موجودات زنده با موجودات غیر زنده متفاوتند. آجر، صندلی و کتاب جزء موجودات غیر زنده و پروانه، درخت و گنجشک جزء موجودات زنده هستند. رشد، حرکت و تولید مثل از مهم ترین تفاوت های موجودات زنده و غیر زنده می باشد.
سلول چیست؟ بدن ما و همه موجودات زنده از واحدهای بسیار کوچکی به نام سلول ساخته شده است. سلول واحد ساختمانی بدن است. ساختمان سلول: برای دیدن سلول به دلیل کوچک بودن آن، باید از وسیله ای به نام میکروسکوپ استفاده کنیم. با میکورسکوپ می توان همه چیز را بیشتر از 1000 برابر بزرگ کرد.
هر سلول 3 بخش دارد: 1-پوسته، 2- سیتوپلاسم و 3- هسته. پوسته مانند پوششی در اطراف سلول کشیده شده است. سیتوپلاسم، مایع غلیظی است که تمام سلول را پر می کند. یک هسته کوچک نیز در داخل سیتوپلاسم است. شکل و اندازه سلول ها با هم متفاوت است. در ساختمان برگ سه نوع سلول مشاهده می کنیم که هر یک کار معینی انجام می دهند. سلول ها از غذایی که وارد آنها می شود استفاده می کنند و در صورت آسیب دیدن آنها تقسیم می شوند و سلول جدیدی را به وجود می آورند و اینک ار تا پایان عمر ادامه دارد. سلول ها کار های مختلفی انجام می دهند. مثلاً سلول عصب (انتقال پیام) سلول استخوان (استحکام) سلول ماهیچه (حرکت) و سلول روده (جذب) غذا را به عهده دارند.
شباهت های سلول ها: 1- همه سلول ها سه بخش اصلی (پوسته،هسته، سیتوپلاسم) دارند. 2- همه سلول ها رشد می کنند. 3- همه سلول ها تقسیم می شوند. در برگ دونوع سلول وجود دارد: 1- روی برگ از سلول های نازک و پهن تشکیل شده و 2- در درون برگ سلول های مستطیلی که سبزینه دارند وجود دارد.
پرسش های بخش 1 سوالات چهارگزینه ای: پاسخ صحیح را با × علامت بزنید: 1- کدامیک از موارد زیر در بدن تمام موجودات زنده وجود دارد؟ استخوان ماهیچه سلول پوست
2- رشد بدن انسان به سبب چیست؟ ورزش کردن استراحت کردن تقسیم سلول ها کش آمدن سلول ها
3- پوششیکه در اطراف سلول ها وجود دارد چه نامیده می شود؟ استخوان پوسته سیتوپلاسم هسته
4- ساختمان بدن کدام موجود زیر از تعداد سلول بیشتری تشکیل شده است؟ شتر پلنگ خروس مورچه
5- مایع غلیظی که سلول را فرا گرفته است چه نام دارد؟ پوسته سیتوپلاسم ماده سلولی هسته
6- هسته ی کدامیک از سلول های زیر نسبت به سلول های دیگر کوچک تر است؟ سلول استخوان سلول عصب سلول ماهیچه سلول روده
سوالات تشریحی به سوالات زیر پاسخ کامل دهید: 1- مراحل رشد و تقسیم سلول در شکل زیر به هم ریخته است، با زدن شماره آنها را مرتب کنید.
2- چه تفاوت ها و چه شباهت هایی در بین سلول های مختلف بدن انسان دیده می شود؟ همه سلو لها از نظر رشد، تقسیم سلول و احتیاج به غذا شبیه هم هستند. ولی تفاوت آنها در شکل، اندازه و نوع کاری است که انجام می دهند.
3- چهار نمونه از سلول های بدن را نام ببرید و وظیفه هر یک را بنویسید؟ سلول عصب (انتقال پیام) - سلول روده (جذب غذا) - سلول ماهیچه (حرکت) - سلول شش (جذب اکسیژن)
4- سلول گیاهی با سلول جانوری چه تفاوتی دارد؟ سلول گیاهی دو پوسته دارد به همین دلیل محکم تر از سلول های جانوری است.
5- سلول ها چگونه زیاد می شوند؟ تقسیم سلولی
6- سلول از چه قسمت هایی تشکیل یافته است؟ پوسته،سیتوپلاسم، هسته
7- کدام عمل در مورد بیشتر سلول ها تا آخر عمر صورت می گیرد؟ تقسیم شدن
خورشید تابــان منم
تو آســـــــمون ثابتم زرد و درخشان منم پیش همه رابـــــطم نخستین ســــــیاره ام عطارد حـــــــــــــاره ام همسایه ی خورشیدم تن پرور و رشـــــــــیدم من داغ داغ داغــــــــم کسی نیاد سراغــــــم زهره خانم من هـــستم با همه دوست دوسـتم پر نور و تابــــــــــــنده ام در آسمــــــــــان زنده ام اندازه ی زمینـــــــــــــــم کوه و دشت را می بینم نزدیک خورشیــــــدم من بی آب و گرمســـیرم من بعد از زهره زمیــــــنم هر موجودی می بینم سفید و آبی هــــستم زیبا و عالی هـــــستم دوست زمــــــــین منم من نزدیـک پروینـــــــــــــــم من هــوا و آب نـــــــــــــــــدارم از خودنشــــــــــان میزارم سطح من از غـــــبار است سنگ های نرم درآن است کوه بلـــــــــــــــــــندی دارم پر از گودال وچاهــــــــــــــم دور زمیـــــــــــــن می گردم چهارهفته ای می چرخــــم از خود نوری نــــــــــــــدارم نور را از خورشیـــــد میآرم نام نورم مهتــــــــــاب است نورانــــــی وشب تاب است تلســــــــــــکوب را نگاه کن من را درآن جـــــــــــــدا کن به شکل گردیـــــــــــــم من سفید و ابریـــــــــــــــم من نه گرمــــــــــم و نه سردم پر از شـــــــــــــادی ودردم آب و هــــــــــــــــوایی دارم مکان و جـــــــــــــــایی دارم مریخ سرخ رنگ مـــــــنم بعد از زمـــــــــــــین آمدم درون خــــــــــود آب دارم چه فایــــــــــــــده یخ زارم دو سال یک بار می گردم دور خورشید می چرخــم سطح من از بیابــــــــــــان عین زمــــــــــــــین فراوان بزرگترین ســـــــــــیاره مشتری جان نام داره از جنــــــــس گاز دارم در خـــود یک راز دارم حلقه ی روشــن دارم به دور این تـــــن دارم زیباترین ســــیاره ام زحل جان نــــام دارم یک نام فارسی دارم بهـرام به یاد می آرم از جنــس گاز هستم زیبا و ناز هــــــــستم سه ســــــــیاره ی دیگر به آن ها خوب بنگـــــــــر اورانوس هست ونپتون پلـــــــــــــــــوتودورترازآن از خورشید خیلی دورند خیلی سرد وکم نــــورند
علوم تجربی
نور و بازتابش
نور انرژی است که به کمک آن می توانیم اجسام را ببینیم. به موادی که از خود نور تولید می کنند چشمه نور می گوئیم. نوز از همه اجسام عبور نمی کند. اما اجسامی مانند شیشه، آب و هوا نور را از خود عبور می دهند که به آن ها شفاف می گوئیم. امّا اجسامی که نور را از خود عبور نمی دهند، مانند چوب و سنگ اجسام کدر نامیده می شوند. هرچه سطح یک جسم هم صافتر باشد، باز تابش نور آن هم بیشتر است. تصویر هر جسم در آینه تخت اندازه همان جسم است. اگر نور به آینه برخورد کند، باز می گردد که به این پدیده بازتابش نور می گوئیم. هر چه زاویه بین دو آینه تخت کمتر شود، تعداد تصاویر بیشتر است. نور در هنگام برخورد به آینه صاف، بازتاب منظم دارد و در صورت برخورد به سطح ناصاف مثل مقوی، بازتابی نامنظم دارد. وقتی نور به جسمی بر می خورد، قسمتی از آن باز می گردد و به چشم ما بر می گردد و همین نور بازتاب شده باعث دیدن آن جسم توسط ما می شود. جسمی که به رنگ سیاه باشد، نور را تقریباً بازتاب نمی دهد. با آینه می توانیم تصویر چیزهایی را که به طور مستقیم نمی توانیم ببینیم را مشاهده کنیم. مانند راننده اتومبیل که به کمک آینه پشت خود را می بیند. آینه ها بر سه نوع هستند : 1- آینه تخت 2- آینه فرو رفته 3- آینه بر آمده در آینه فرو رفته تصویر بزرگ تر از جسم و در آینه برآمده تصویر کوچک تر از جسم منعکس می شود.در زیردریائی ها برای دیدان اجسام در سطح آب از چشم زیردریایی استفاده می کنند، که پریسکوپ نام دارد. کوره آفتابی هم وسیله ای است که از یک آینه فرو رفته بسیار بزرگ تشکیل شده است و برای استفاده از انرژی گرمایی خورشید به کار می رود. تصویر ما در درون یک قاشق به صورت وارونه و کوچک تر از خودمان می افتد و تصویر ما در پشت قاشق مستقیم و بزرگ تر به نظر می رسد.
اگه تونستی جواب بدی؟! ؟؟؟؟؟؟ فرزندم سؤالات را با دقّت بخوان و سپس به آن ها جواب بده. 1- بعضی از ماهها 30 روز دارند بعضی 31 روز چند ماه 29 روز دارد؟ ... 2- اگر دکتر به شما 3 قرص بدهد و بگوید هر نیم ساعت 1 قرص بخور چه قدر طول می کشد تا تمام قرص ها خورده شود؟ ... 3- حضرت موسی از هر حیوان چند تا با خود به کشتی برد؟ ... 4- اگر اتوبوسی را با 32 مسافر از اصفهان به سمت تهران برانید و در راه 5 مسافر را پیاده کنید و 7 مسافر جدید را سوار کنید و در ایستگاهی دیگر 8 مسافر پیاده و 4 نفر را سوار کنید، و سرانجام بعد از 14 ساعت به تهران برسید، حالا نام راننده اتوبوس چیست؟ ... 5- اگر تنها یک کبریت داشته باشید و وارد یک اتاق سرد و تاریک شوید که در آن یک بخاری نفتی یک چراغ نفتی و یک شمع باشد اوّل کدام یک را روشن می کنید؟ ... جواب ها را در ادامه ی مطلب ببینید... ادامه مطلب ...
چرا درياها شورند؟ آبي كه در رودخانه ها جريان دارد، مقادير اندكي از نمك هاي معدني را از سنگ و خاك بستر رود مي كند. اين آب كه داراي اندكي نمك است، به سمت درياها و اقيانوس ها جريان مي يابد. به هنگام تبخير ( و انجماد يخ هاي قطبي) تنها آب اقيانوس ها تبخير مي شود و نمك به صورت محلول در اقيانوس باقي مانده و تبخير نمي شود. بنابراين با گذشت زمان، آب باقيمانده شورتر و شورتر مي شود. درباره وبلاگ به وبلاگ من خوش آمدید آخرین مطالب ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() آرشيو وبلاگ نويسندگان پيوندها ![]()
![]()
|
|||||||||||||||||
![]() |